Kwaliteitsmanagement in de Voeding

Voedingsindustrie

Uitdagingen in de voedingsindustrie

De voedingsindustrie is een branche met zeer specifieke eisen als het gaat om kwaliteit. Het nauwkeurig borgen van die kwaliteit is vaak een behoorlijke uitdaging. Veel ERP-systemen van bedrijven in de voedingsindustrie zijn gericht op de administratieve registratie van de bedrijfsprocessen, plus de financiële en logistieke afhandeling hiervan. Voor veel bedrijven is de borging van kwaliteit daarom meestal een papieren proces. Vaak worden de gegevens handmatig in Excel bijgehouden door de kwaliteitsmanager. Dit is tijdrovend en complex, bovendien is het zonde van de kostbare tijd van de kwaliteitsmanager. Daarnaast zijn de gegevens – en de tijd die daaraan is besteed – vaak moeilijk inzichtelijk te maken aan de rest van de organisatie.

Hoe zorgt u er nu voor dat u de kwaliteitsinformatie snel en eenvoudig inzichtelijk maakt? Hoe zorgt u voor de borging van de kwaliteitswerkzaamheden en de registratie van de gegevens? Hoe voldoet u aan de eisen van uw klanten met betrekking tot kwaliteit, inclusief alle certificaten? En hoe zorgt u ervoor dat u de beste leveranciers selecteert om aan de gewenste kwaliteit te voldoen? Kwaliteitsmanagement in de Voeding kan u daarin ondersteunen.

De oplossing voor u: Kwaliteitsmanagement in de Voeding

BrainSquare biedt een unieke oplossing, Kwaliteitsmanagement in de Voeding, met Kwaliteitsmanagement voor Food, gebaseerd op Exact software (Exact Globe in combinatie met Exact Synergy). Met Kwaliteitsmanagement in de Voeding kunt u uw kritische bedrijfsprocessen met betrekking tot kwaliteit flexibel inrichten.

Eindartikelspecificaties, recepturenbeheer, voedingswaarden, allergenen

U bent met deze oplossing in staat eindartikelspecificaties te definiëren met daarin gegevens over het eindartikel gekoppeld aan microbiologische eigenschappen, sensorische kenmerken en fysische/chemische eigenschappen. Deze specificaties zijn gekoppeld aan uw receptuur versies die vanuit Exact Globe worden opgehaald.

Met Kwaliteitsmanagement kunt u uw recepturen nauwkeurig beheren. Uw receptuur voor een koekje is bijvoorbeeld opgebouwd uit een hoofdbeslag, hoofdvulling, breukbeslag, breukvulling, decoratiemateriaal (bijvoorbeeld spikkels) en een coating (bijvoorbeeld chocola).

Vervolgens worden op basis van de receptuur de grondstoffen inclusief bijbehorende waarden gekoppeld. En aan de hand van die receptuurwaarden en de voedingswaarden per grondstofspecificatie wordt op de achtergrond een calculatie van de voedingswaarden per eindartikel gespecificeerd. Daarnaast komt aanvullende informatie voor de voedingswaarde uit de koppeling met allergenen (bijvoorbeeld noten en gluten), grondstofgroepen (bijvoorbeeld verzadigde vetten), doelgroepen (bijvoorbeeld halal of vegan), subgrondstoffen en E-nummers.

Alle grondstofspecificaties – zonder verdere koppelingen – worden automatisch aangemaakt, gebaseerd op de grondstoffen die zijn vastgelegd Exact Globe. Al uw receptuurinformatie is dus al aanwezig in Exact Globe. De informatie hoeft voor deze kwaliteitsoplossing slechts eenmaal gekoppeld te worden en op de juiste locatie geplaatst te worden. Daarna kan het eventueel nog (handmatig) verrijkt worden, maar het recepturenproces verloopt verder geheel automatisch en dat scheelt significant veel tijd.

Documentbeheer

Op het gebied van de kwaliteit van uw grondstoffen heeft u te maken met het Technical Document, Safety Document en Compliance Document. Deze documenten hebben een vervaldatum en het bijhouden hiervan is vaak erg tijdrovend. Meestal wordt dit bijgehouden in Excel en eens per week bekeken om te bepalen of er actie vereist is. Kwaliteitsmanagement maakt het mogelijk om van alle documenten een centraal digitaal dossier op te bouwen, inzichtelijk voor iedereen. En dankzij de Item Document Tracking (IDT)-oplossing van BrainSquare wordt de controle van de vervaldata automatisch op de achtergrond uitgevoerd, waarbij u en/of de grondstofleverancier een mailtje ontvangt wanneer het document bijna vervalt.

Certificeringen en audits

Met Kwaliteitsmanagement zijn de diverse certificeringen (ISO, BRC etc.), die soms behoorlijk veel pagina’s kunnen bevatten, direct op te vragen. U kunt de certificaten ook eenvoudig afdrukken om uiteindelijk mee te leveren met uw eindproducten. Daarnaast is de certificeringsinformatie ook snel op te vragen – in verschillende talen als gewenst – als uw afdeling verkoop dit bijvoorbeeld nodig heeft. En als u een audit krijgt, heeft u net zo gemakkelijk al uw informatie paraat met één druk op de knop.

Tracking & tracing

Met Kwaliteitsmanagement in de Voeding is het ook mogelijk om batches en partijen van uw goederen te traceren op serienummers. Bovendien is het mogelijk informatie op te vragen als: Onder welke condities is deze batch geproduceerd? Welke specificaties heeft het product? Welke testwaarden heeft de getraceerde batch? Het is dus een oplossing waarbij u optimale tracking, tracing en kwaliteit bereikt.

Leverancierselectie

Met Kwaliteitsmanagement voor Food krijgt u een helder overzicht van leveranciers die wel of juist niet voldoen aan de kwaliteitseisen. Als uw kwaliteitsprocessen niet goed worden vastgelegd in uw administratie, dan ontbreekt dit overzicht. Met als gevaar dat producten worden vrijgegeven die niet aan de eisen voldoen. Met deze oplossing voorkomt u dat en kiest u de juiste leveranciers op basis van de kwaliteit.

Uw voordelen

voordelen-brainsquare Borg uw kwaliteitsprocessen, waaronder: ingangscontrole, monstername, registratie tijdens productie.
voordelen-brainsquare Alle geregistreerde kwaliteitskenmerken zijn geïntegreerd te koppelen aan de aanwezige batch-/lotnummers.
voordelen-brainsquare Berekenen eenvoudig uw productspecificatie door.
voordelen-brainsquare Ontvang automatisch signalering wanneer een compliance document gaat vervallen.
voordelen-brainsquare Beheer eenvoudig uw certificaten en etiketten.
voordelen-brainsquare Voorkom dubbele invoer van data.

Toepasbaar op: