Blockchainrevolutie hapert fors

  • 05 november 2018

Blockchain maakt de hooggestemde verwachtingen nog niet waar in Nederland. Tien jaar na de geboorte van de Bitcoin komt de achterliggende technologie nauwelijks van de grond 85 procent van de plannen blijft steken in de testfase. Dat blijkt uit onderzoek door de Volkskrant.

Blockchain initiatieven

Aan initiatieven en goede bedoelingen geen gebrek, maar de meerderheid blijft steken in de experimentatiefase. Slechts 15 procent wordt toegepast in de praktijk. Maersk en IBM ondervinden aan den lijve de terughoudendheid over de technologie. Het blockchain project TradeLens van IBM en Maersk staat op losse schroeven. Het is beide bedrijven gelukt pas één concurrerende partij aan boord te krijgen.

Albert Heijn

Een praktijkvoorbeeld dat wel volledig is geïmplementeerd, is Albert Heijn met zijn sinaasappels. Klanten van Albert Heijn kunnen via blockchain tot in detail volgen welke route een fles jus d’orange heeft afgelegd van productie tot in hun winkelwagen.

Blockchain primeur Koopman

Koopman startte begin dit jaar als eerste logistieke dienstverlener met blockchain in de supply chain. Koopman digitaliseert met de techniek logistieke processen in het vervoer en opslag van nieuwe en gebruikte auto’s. Wat de stand van zaken is van de pilot is onbekend.  De gemeente Rotterdam en het Havenbedrijf startten eind vorig jaar een soort proeftuin waar concrete toepassingen en oplossingen worden ontwikkeld op basis van blockchain.

Blockchain onderzoek Gartner

De conclusie van de Volkskrant staat niet op zich. Gartner deed eerder dit jaar na eigen onderzoek onder 293 IT directeuren, een soortgelijke vaststelling. 14 procent overweegt blockchain op midden- en lange termijn te implementeren. 8 procent van de respondenten op korte termijn. 43 procent heeft de techniek op zijn radar maar heeft nog geen actie gepland. 1 procent is al om en heeft de techniek geïmplanteerd of is aan het testen.

Struikelblokken

Privacy is een van de struikelblokken concludeert de Volkskrant. Gegevens in blockchain worden weliswaar versleuteld, maar niemand kan garanderen dat zij niet vroeg of laat toch op straat komen te liggen. Een ander heikel punt is dat veel van de huidige toepassingen net zo makkelijk zonder deze technologie kan functioneren.

Investeringen en subsidies

Nederland is niet alleen in de trage omarming van blockchain. De Volkskrant spreekt over ‘wereldwijde ontnuchtering’ van de blockchain hype. Verloren is de strijd allerminst. Bedrijven en overheden blijven massaal geld pompen in de technologie. Zo trekt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat dit jaar een kwart miljoen euro uit voor de Dutch Blockchain Coalition, een publiek-privaat samenwerkingsverband. De Europese Commissie wil tot 2020 maar liefst 300 miljoen euro in blockchain pompen.

Bron: logistiek.nl