Cobots zijn de oplossing voor het tekort aan productiemedewerkers

  • 10 januari 2019
De cobot is al een tijdje bezig met een opmars binnen de maakindustrie en de logistiek. Een cobot is makkelijk te programmeren, betaalbaar en een prima oplossing voor mkb-bedrijven. Start-up WiredWorkers gelooft in de toekomst van cobots en is importeur van de panda, een lichtgewicht, state-of-the-art cobot die ontwikkeld is door het Duitse Franka Emika.
 
Prijswinnende innovatie
Franka Emika won eind 2017 de ‘Deutscher Zukunftspreis’, een award voor innovatie in wetenschap en technologie. De jury prees de wetenschappelijke en technische verdienste van het project, evenals de mate van innovatie en het vermogen om banen te creëren door middel van robotica. Reden genoeg voor Robbin Mennings, oprichter van WiredWorkers, om de cobots naar Nederland te halen.
 
De Panda
Tijdens het ontwerp van de Panda is de menselijke arm als uitgangspunt genomen. Het heeft dan ook 7 gewrichten, een reikwijdte van 85 centimeter, een gevoelige grijper en een draagkracht van 3 kilogram. Deze cobot leent zich uitstekend voor verschillende werkzaamheden, zoals producten in machines laden, boutjes in moertjes schroeven, dozen inpakken en producten controleren.  Dit zorgt ervoor dat medewerkers zich kunnen concentreren op meer ingewikkelde werkzaamheden.
 
Robots zijn de toekomst
Veel bedrijven vinden cobots ingewikkeld en zijn afwachtend met de huidige ontwikkelingen binnen robotica. “Om aan te haken met landen als China, waar steeds meer met robots en cobots wordt gewerkt, moet onze productiviteit met tien tot twintig procent omhoog. De inzet van een cobot kan daarbij helpen, zeker bij het mkb”, zegt Mennings. Ook laat hij weten dat de Panda van Franka Emika juist heel makkelijk te programmeren is met apps en software. Om mkb’ers over de streep te trekken, bieden zij de nodige ondersteuning om de implementatie van een cobot soepel te laten verlopen, zoals het in kaart brengen van processen en het trainen van werknemers.

 

Bron: Vision + Robotics