Holiday Ice

IJsfabrikant Holiday Ice is opgericht in 1928 door het echtpaar Postma uit het Friese Sint Nicolaasga. De onderneming werd later voortgezet door de 3 zoons van het gezin Postma. In eerste instantie was de organisatie opgesplitst in 3 takken: Holiday Ice, Holiday Horeca en IJspaleis. Vanaf 1999 werd besloten dat het bedrijf zich uitsluitend ging richten op retailklanten en dat is een cruciale keuze geweest in de strategie. Holiday Horeca en IJspaleis werden verkocht in respectievelijk 2003 en 2004 en daarmee kwam de volledige focus toen op Holiday Ice te liggen. De fabriek produceert op dit moment per jaar miljoenen handijsjes voor de grote retailers in Nederland en de rest van de wereld. Maar liefst 75% van de totale productie gaat daarbij de grens over, naar 22 landen waaronder Engeland, Frankrijk, Scandinavië, Spanje en Portugal.

Realtime inzicht door wireless oplossing

“We hebben Exact in 2004 in eerste instantie heel basic als financieel pakket aangeschaft,” vertelt Waning. “In het begin deden wij het voorraadbeheer nog handmatig, maar op een gegeven moment zijn we dat met Pick-IT gaan doen. En rond 2007 hebben wij het proces rondom het gereed product geautomatiseerd door middel van scanners met een cradle-oplossing. In 2009 kwamen daar ook onze inkomende goederen bij. We hadden echter veel problemen met de scanners en het product werd op een gegeven moment niet meer ondersteund. Dit leidde tot veel frustraties op de werkvloer.

Maar uiteindelijk, ook door aanpassingen in de modules van Exact, konden wij veel beter de overstap naar WMS RF maken en dat hebben we samen met Exact partner BrainSquare begin 2014 gedaan. Wij hebben nu overal WiFi in ons pand, in de diepvriesruimte en ook overal buiten. Voorheen ging de informatie van de scanner eerst via de cradle en dan werd de informatie gesynchroniseerd. Nu, met WMS RF, wordt dat direct en realtime verwerkt. Met deze nieuwe oplossing kunnen we ook gelijktijdig met verschillende users in het magazijn werken, want je kunt per scanner precies zien wat er gebeurt. Dus als iemand een vergissing maakt, kun je dat terug traceren naar die specifieke medewerker via een cockpit. En de mannen op de werkvloer werken zelf ook liever met deze nieuwe oplossing en scanners, die zijn dik tevreden. Het gaat nu meer ‘als vanzelf’ en het scheelt tijd. Verder zijn de tellingen veel zuiverder, de voorraad is beter bijgewerkt en we hebben minder vraagtekens. Met deze nieuwe oplossing zijn we bedrijfszekerder geworden.”


”..Ook weten we nu veel beter wat de status van de facturen is en dat is voor iedereen inzichtelijk. We kunnen nu bijvoorbeeld ook inkooporders terugkijken en inzoomen tot aan de inkomende factuur.”


Automatische factuurverwerking

Holiday Ice verwerkt sinds begin 2014 de inkomende facturen via Exact Synergy en Scan Sys. Waning: “De inkomende facturen worden nu gescand en via Synergy automatisch doorgeschoten naar de juiste mensen voor akkoord. Vroeger kwamen die facturen binnen, dan werden ze handmatig ingeboekt en kreeg de fysieke factuur nog een stempel en een nummer. Vervolgens gingen de facturen in mapjes naar diverse mensen om te tekenen. Al die handelingen zijn nu weggevallen, dus we winnen er heel veel tijd mee en op termijn scheelt ons dat ook flink wat archiefruimte.

De behoefte

Holiday Ice is een groeiend bedrijf dat te maken heeft met toenemende concurrentie en stijgende grondstofprijzen, waardoor marges onder druk staan. De medewerkers hebben realtime inzicht in een centrale informatiebron nodig om grip op de voorraad te krijgen. Daarnaast is er behoefte aan een efficiënter proces voor de verwerking van inkomende facturen.

De oplossing

In 2004 werd Exact Globe geïmplementeerd om de voorraden beter te beheersen. In 2014 werd WMS RF geïmplementeerd voor realtime en draadloze verwerking van de voorraad aan de hand van scanners. Ook werd Synergy in combinatie met Scan Sys aangeschaft voor de verwerking van inkomende facturen.

De verbetering

  • Realtime en nauwkeurige voorraad
  • Minder beheerstijd kwijt
  • Meer werk verzetten met dezelfde mensen
  • Bedrijfszekerder
  • Tijdwinst en minder archiefruimte nodig door automatische factuurverwerking

Wilt u verder lezen, vraag de complete referentie aan via het aanvraagformulier.

Doorlezen? Vraag de volledige referentie aan!

Wilt u het volledige referentieverhaal inzien? Stuur ons een berichtje en wij sturen u het complete referentieverhaal toe.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.